Att göra reser en resa bland vinillverkare (Bodegor) i Costa Blanca regionen är en upplevelse. Det finns många orter och platser där man odlar vidruvor och framställer vin. Tillverkningen kan ske både hantverksmässigt och industriellt. Därför när Aktiv i Torrevieja ( aktivitorreveieja.com) en informationssida på internet som jag är aktiv och arbetar med ordnade en bodega resa var det självklart att jag skulle vara med.
Så tillsamman med min fru Lilian och ett par kamrater genomförde vi en dagsresa där vi besökte ett antal bodegor för att kunna anordna en kommande resa. Det blev in innehållsrik dag då vi besökte bodegor på ett flertal orter nordväst om staden Torrevieja.
Några dagar senare så genomfördes resan med 14deltagare och vi började med att i bilar åka till en bodega Cerdá som ligger i Hondón de las Nieves ca 10mil nord väst om Torrevieja. De är en bodega där man till största del har en hantverksmässig tillverkningen . Råvaran levererades av lokala odlare i området. Vi började besöket med att få en historisk beskrivning av hur tillverkningen genomfört under de år som verksamheten funnits. Bodegan hade anor från 1800 talet och det var nu den fjärde genrationen som bredrev verksamheten. Här hade man satsat på kvalités vin och leverede enbart till andra bodegor och restauranger samt privatkunder. Vinet här lagrades i först stadiet i tankar som rymde ca 1,2 kubik och man hade innan det kommit så lågt även förvarat druvorna i stora lerkrus som gjorde att man fick en bättre råvara att arbeta med. Att pressa eller trampa duvorna för att få ut druvsaften hade man mekaniserat så i dag var det maskiner som skötte den hanteringen. Man var dock noga med att hålla en rätt temperatur samt alkoholhalt för att få fram det kvalitetsvin man producerade. Vinet slutlagras sedan i ekfat som rymmer 225 liter fram till des att det slutligen tappas på glas eller plastflaska I mitt tycke är det väl värt att besöka den här bodegan, och om man tycker om vinet så kan man beställa det och få det hemsänt oberoende om man bor i Spanien eller i Sverige.
Nästa besök var på bodegan Santa Catalina del Mañán Ctra. Monóvar-Pinoso ca 10.5 km från Monóvar. Här är tillverkningen mer storskalig och industriell. Företaget ägs coperativt av odlarna i området och det är något mellan 400 till 500 som är delägare i fabriken och tillverkningen. Leveransen av druvorna sker direkt från odlarna. Leveranssättet påminner starkt om det sätt man levererar sockerbetor på. Det är lastbilar och traktorsläp som tippar druvorna i transportbehållare som sedan skruvar in och resar druvorna innan de pressas och druvvätskan (råvinet) lagar i stora tankar innan det kommer in i fabriken där den jäselses och får den rätta alkoholhalten. I fabriken lagras sedan en del av vinet på ekfat från Frankrike och Amerika. Här tappade man det mesta av vinet på glasflaska men hade på senar tid även börjat att sälja vin i 5 liters kartonger
Vinet som man levererade från fabriken hade olika kvalité och smak och var generellt biligare än på den första bodegan. Man hade även här vinner som lagrat länge och tillverkningen var mer ekologisk än den på bodega Cerda.
Nu var det dags att äta. Inne i samhället fanns en restaurang som
inte såg så speciell ut, men som serverade god och mycket mat till
ett billigt pris. En trerätters lunch, inklusive dricka och kaffe,
kostade 8 euro. Har ni vägarna förbi, besök gärna ”Rosaleda”
Mätta och faktiskt lite trötta, satte vi oss i bilarna för att fara till
den sista bodegan ”Bodegas Vera” inte långt från los Balcones. På
den bodegan kan man förutom det lokala vinet också köpa många
fina viner från andra ställen. Här hade vi provsmakning och fyllde
de sista tomma utrymmena i bilarna.
När vi sedan kom till Carrefours parkering för att hämta bilarna som stod där, hade det redan blivit mörkt. Vi var trötta, glada och mycket nöjda. Tack till alla som gjorde att dagen blev så trevlig!
Ser fram emot fler gånger!
© 2014 Alla rättigheter förbehållna ihreviken.net. | Design by Agne Andersson